Cacaua este cea mai bogată sursă de antioxidanți polifenoli cu efecte cardioprotectoare senzaționale. Când cacaua a fost „domesticată” pentru prima dată cu mii de ani în urmă, oamenii o consumau în băuturi fără zahăr, pe bază de apă.
Ciocolata neagra este acum cea mai sanatoasa „bomboana” recomandata de nutritionisti, referindu-se la soiurile cu continut de cacao de 70% sau mai mult. Cu toate acestea, astfel de produse conțin zahăr și calorii, ceea ce te împiedică să te bucuri de toate beneficiile ei pentru sănătatea ta.
Guatemalenii par să fi descoperit o modalitate simplă și eficientă de a profita din plin de proprietățile terapeutice ale pudrei de cacao. Ei beau cacaoa făcută cu apă fierbinte. Fara lapte, fara zahar.
Ingrediente necesare:
- 2 linguri de cacao
- 1 cană de apă fierbinte
Ingrediente opționale:
- ½ linguriță de scorțișoară
- 2 lingurițe de zahăr brun sau miere
- 1 lingură de lichior
Mod de preparare:
Amestecați pudra de cacao (zahăr, miere și scorțișoară, dacă folosiți) într-o cană. Se toarnă apă rece și se amestecă cu o lingură până când ingredientele se omogenizează și formează o pastă.
Se toarnă apă fierbinte și se amestecă. Luați această cacao fierbinte în loc de cafea dimineața. Dacă nu poți trăi fără cafea, poți bea cacao fierbinte până la ora 14.00. Puteți înlocui cacao cu roșcove (pulbere de roscove). De asemenea, este bogat în antioxidanți. Îl puteți găsi la magazinele naturiste.
Beneficii
Cacaua este una dintre multele minuni ale naturii. Considerat de oamenii de știință uriașul tuturor superalimentelor nou studiate. După apă, unii spun că cacaua este cea mai sănătoasă substanță pe care o putem consuma.
Cacao conține peste 700 de compuși cunoscuți, în special antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși pe care plantele îi produc pentru a preveni distrugerea prematură a celulelor lor cauzată de căldură, lumină, aer, umiditate și timp.
În corpul nostru, mulți dintre acești compuși previn deteriorarea celulelor, îmbătrânirea prematură și bolile.
Pudră de Cacao
Pudra de cacao este foarte bogată în polifenoli, un grup de antioxidanți protectori care se găsesc și în vinul roșu și ceaiul verde:
antocianine, izoflavone, flavonoide, flavonoli, flavone. Au un efect deosebit de benefic asupra sistemului cardiovascular.
- Scade colesterolul
- Scade tensiunea arterială și combateți hipertensiunea arterială
- Reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral
- Previne formarea cheagurilor de sânge
- Relaxează vasele de sânge
- Subțiază sângele
Cercetătorii au fost deosebit de interesați de flavonolii găsiți în cacao: Flavan-3-oli, catechine, epicatechine, proantocianidine.
Acești compuși naturali nu numai că protejează celulele organismului de distrugerea prematură, dar reduc și riscul de boli fatale.
Polifenolii din cacao își exercită efectele cardioprotectoare în două moduri:
Reduce oxidarea colesterolului „rău” (cauza principală a bolilor coronariene, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral) și previne ateroscleroza. Cacao are, de asemenea, efecte anticoagulante similare cu aspirina.
Chiar și cantitățile mici de cacao pot scădea colesterolul din sânge și tensiunea arterială. S-a demonstrat că consumul regulat de cacao îmbunătățește funcția venoasă și arterială generală.
Cacaua caldă este de asemenea un tonic foarte bun pentru psihic: alungă depresia și îmbunătățește considerabil dispoziția.
Alte alimente bogate în antioxidanți care protejează sistemul cardiovascular sunt: ceapa, merele, ceaiul verde și vinul roșu.