Iată cum se face, pas cu pas…
Ingrediente: 500 ml de oțet din vin, semințe de muștar, 300 g zahăr, 5 kg de gogoșari sau ardei (de orice culoare), piper boabe, 6 linguri de sare grunjoasă neiodată, o linguriță de acid salicilic (opțional), foi de dafin după plac
Mod de preparare:
- Se spală bine gogoșarii, se curăță de cotoare, se taie întâi pe jumătate, iar apoi încă în 3-4 bucăți.
- Se pun într-un vas mai mare, se presară deasupra sarea, zahărul și acidul salicilic (opțional-căci se păstrează bine și fără onservant), iar la urmă se toarnă oțetul.
- Se amestecă bine, se acoperă vasul și se pune deoparte cam pentru o zi (nu pățește nimic nici dacă stă mai mult).
- Se mai amestecă din când în când pentru ca sarea și zahărul să se dizolve complet și fiecare bucățică de gogoșar să stea în zeama rezultată.
- A doua zi se pune în borcane piper boabe, semințe de mustar și foi de dafin după plac, se îndeasă gogoșarii în borcane.
- Se toarnă peste gogoșari marinada rezultată după ce au stat, până ce îi acoperim cu marinadă, se pune capacul și gata.
Borcanele se pun în cămară.