Mandarina este un fruct din categoria citricilor care este deseori confundat cu portocala. Ea are niște proprietăți uimitoare, printre care: un gust și o aromă deosebită, conține vitaminele B1, B2, B3, B6 Și B9, dar și minerale esențiale precum magneziu, fier, fosfor, calciu, kaliu, seleniu și zinc.
Uleiul esential de mandarina are foarte multe efecte curative: este antiseptic, linistitor, tonic, diminueaza iritatiile, este un usor somnifer, miscoreaza tensiunea arteriala, stimuleaza circulatia sangelui, amelioreaza digestia, previne acumularea kilogramelor în plus, creste imunitatea, elimina toxinele din organism.
Aroma de mandarina da energie, amelioreaza slabiciunile si oboseala, stimuleaza metabolismul si imunitatea.
Beneficii pentru sanatate
De obicei, mandarinele nu contin nitrati, dar sunt pline de vitamina C, D si K care este responsabila de elasticitatea vaselor sangvine. Mandarinele îmbunatatesc metabolismul, elimina surplusul de lichid, ard grasimile si sunt hipocalorice.
Mandarinele contin 42 kcal la 100 g. Consumul a 3-4 mandarine pe zi vor preveni raceala sau gripa. Sunt bogate în bioflavonoizi care contribuie la asimilarea acidului ascorbic.
Consumul a 3-5 mandarine pe zi este o profilaxie perfecta a infectiilor intestinale, intoxicatiilor alimentare si a indigestiilor. 10-20 de picaturi de tinctura din coaja de mandarina consumate cu 15-30 de minute înainte de masa ridica pofta de mancare si îmbunatatesc digestia.
Turnati 2 pahare de apa fierbinte peste 3 linguri de coji uscate de mandarina. Lasati sa se infuzeze 2 ore, apoi strecurati si adaugati 2 linguri de miere. Consumati lichidul cald a cate jumatate de pahar de 4 ori pe zi în caz de raceala si bronsita.
Beneficiile uimitoare ale sucului de mandarine
Maruntiti 100 g de coji de mandarina si 20 g de radacina de lemn dulce. Turnati peste acest amestec 2 pahare de apa si fierbeti 30 de minute la foc încet. Strecurati si divizati lichidul în 2 parti, consumati-l dimineata si seara. Aceasta infuzie are proprietati antiinflamatorii. Este benefic în caz de mastita.
Decoctul din coaja de mandarine ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange. Fierbeti coaja de la 3 mandarine timp de 10 minute într-un litru de apa. Decoctul trebuie pastrat la frigider si consumat în fiecare zi. Sucul proaspat omoara unele ciuperci. Trebuie sa aplicati suc de mandarina pe locul afectat.
Frumusete portocalie
În cosmetologie se utilizeaza sucul, pulpa si coaja de mandarine. Acestea se folosesc în produsele pentru piele uscata, mai rar pentru piele normala sau grasa.
Lotiune pentru pielea grasa. Se da prin razatoare tot fructul, se adauga 1/2 pahar de vodka, se lasa sa se infuzeze la loc întunecos 1 saptamana, apoi se strecoara. Pentru piele normala aceasta lotiune se dilueaza cu 2-3 linguri de apa fierbinte si 1 lingurita de glicerina.
Suc pentru orice tip de piele. Înmuiati o bucata de vata în suc proaspat stors de mandarina. stergeti fata, apoi aplicati cateva straturi de servetele sau tifon înmuiat în suc si lasati sa actioneze 15-20 de minute. Dupa care stergeti pielea cu un servetel umed. Durata tratamentului 15-20 de masti, de 2-3 ori pe saptamana.
Masca pentru pielea uscata si normala. Aplicati pe fata de 2-3 ori pe saptamana, timp de 15-20 minute, un amestec de pulpa de mandarina. Durata tratamentului este de 20 de proceduri. Se recomanda amestecarea pulpei cu miere, smantana proaspata sau cu un galbenus de ou.
Apa de citrice de întinerire pentru orice tip de piele. Aceasta solutie ajuta la strangerea porilor. Puneti cojile de mandarina într-un vas de ceramica si turnati deasupra apa fiarta racita. Taiati în apa marunt cojile de mandarine. Lasati sa se infuzeze o zi, dupa care strecurati. Puteti sterge fata cu aceasta solutie sau sa va spalati dimineata si seara.
Masca revigoranta din coji. Cojile de mandarina trebuie uscate în prealabil si maruntite. Amestecati 1 lingurita de pudra de mandarina cu 1 lingurita de galbenus si 1 lingurita de smantana. Aplicati aceasta masca pe piele si gat pentru 20 de minute. Apoi clatiti cu apa calda.
6 motive pentru a folosi cojile de citrice. Vezi cum depistezi daca a fost tratata coaja citricelor
Masca hidratanta pentru par.
Aveti nevoie de: sucul de la 2 mandarine, 10 picaturi de ulei de melisa, 1 lingura de mustar. Amestecati toate ingredientele si aplicati pe toata lungimea parului. Spalati parul cu sampon peste 20 de minute.
Mandarinele contin vitamina C si acid ascorbic care contribuie la hiodratarea parului. Uleiul de melisa si mustarul normalizeaza secretia glandelor sebacee si înlatura matreata. Mustarul este un antiseptic natural si absoarbe grasimea de pe pielea capului.
Stiati ca:
O mandarina contine 26 mg de calciu si 12 mg de fosfor care fortifica oasele si dintii, precum si 8 mg de magneziu care amelioreaza starile de nervozitate. Savantii au stabilit ca acest fruct de iarna scade cu 9% riscul aparitiei cancerului de ficat, a hepatitei virale, a dibetului, precum si alte afectiuni grave ale sistemului sanguin.