Remedii

Remedii naturiste pentru crăpăturile care apar în colțul gurii

Adesea, in perioada rece, cu vant puternic, buzele se usuca si se crapa usor, iar in unele cazuri, crapatu­rile sunt localizate la coltul gurii.

Atunci apare prele­sul sau zabaluta, cum i se spune popular, care provoaca disconfort atunci cand mancam sau vorbim.

Prelesul apare de cele mai multe ori ca urmare a deficitului de vitamina B, a hidratarii sau in urma unei infectii cu streptococ sau cu candida. De fapt, este vorba de o fisura, o plesni­tura superficiala a mucoasei de la coltul gurii, urmata de o suprainfectie.

Prelesul nu este contagios si se poate trata in cateva zile, fie cu medicamente, fie cu tratamente naturiste. Medicamentos, se rezolva prin aplicari locale a unor unguente antibiotice sau antimicotice.

In cazul in care prelesul a fost cauzat de o ciuperca, se recomanda si clatirea gurii cu apa si bicarbonat.

“Zabaluta poate fi tratata si cu remedii naturiste. Bunaoara, uleiul esential din arbore de ceai are proprietati anti­microbiene si antiseptice si poate fi folosit cu succes. Turnati o picatura de ulei esential de arbore de ceai intr-o lingurita de ulei de masline.

Puteti adauga si un praf de bicarbonat de sodiu. Cu solutia astfel obtinuta, tamponati prelesul de mai multe ori pe zi”, ne sfatu­ieste dr. Ana Maria Bucur, medic de familie.

Pentru ca prelesul apare si din cauza deshidratarii, este bine ca in perioada tratamentului sa beti multa apa si sa folositi pentru buze solutii hidratante. Florile de musetel si cele de galbenele pot fi folosite in tratament, pentru ca au propri­etati antivirale si antiinflama­torii.

Fie se prepara o infuzie cu care se tamponeaza local, fie se aplica un unguent pe baza de galbenele sau musetel. Evitati rujurile sau stru­gurelul si mergeti pe vari­ante naturale: ulei de masline, miere sau chiar smantana.